Du er her

Hvem tar dine valg?

I ungdomstiden tar du mange beslutninger som vil påvirke hva slags voksen du blir. Noen ganger kan det være vanskelig å vite hva som er dine egne valg, og hvilke du tar fordi andre også tar dem.


  • Tekstversjon av filmen

    Hver eneste dag tar du og jeg valg. Store valg og små valg. Noen av de valgene er ganske viktige, og da er det lurt å tenke litt gjennom på forhånd: hva er det vi skal velge?

    En del ganger i livet tenker vi etterpå: åh, hvorfor tenkte jeg ikke på det før? Hvorfor var jeg ikke mer kaptein i mitt eget liv, og tok styring, sa at dette er viktig for meg, og snakket med vennene mine om hva som er viktig for å leve et godt liv?

    Jeg tror, for å ta gode valg, er det viktig å tenke gjennom hvilke verdier som er viktige for oss, hva er det er som faktisk teller, ting som varer, ting som gjør at vi faktisk kan leve et liv som vi kan være stolte av. Det er ikke alltid så lett, men jeg tror at det å vedlikeholde de verdiene, det kan du sammenlikne litt med å vedlikeholde en grunnmur på et hus. Grunnmuren er jo ikke noe man går rundt og tenker på hele tiden. I huset du bor, eller i en blokk eller hvor det er, så hviler jo det huset på en grunnmur. Men du våkner jo ikke opp om morgenen og tenker: åh, jeg lurer på hvordan der er med grunnmuren i dag? Men hvis huset begynner å sige, da tenker du: oi, oi, det der skulle noen ha vedlikeholdt før.

    Jeg tror vi skal bruke litt tid, jeg, på å vedlikeholde grunnmuren som vi bygger livene våre på. Der ligger mange av de viktige verdiene våre, hva som faktisk er viktig for oss. Ikke minst på spørsmål som har med rusmidler å gjøre, mye som har med vennskap og hverdagen å gjøre. Det er verdt å vedlikeholde grunnmuren, og tenke gjennom verdiene våre.

Noen ganger må man stå på sitt

Noen ting er det fint å være enige om. At for eksempel hele gjengen heier på Arsenal fordi det er det beste laget i verden. Eller at alle mener det samme om Taylor Swift eller parkour, samme hva det måtte være. Men noen ganger er vennegjengen med på noe som du ikke synes noe særlig om. Som for eksempel å mobbe noen eller å tagge noe på en vegg et sted. Det kan være vanskelig å være den som skal si fra om at noe ikke er greit.

Gruppepress

Illustrasjon: To apekatter står på ei side av ei kløft. Et nesehorn står på den andre sida. Apekattene roper til nesehornet:
Gruppepress. Illustrasjon av Iselin Havstein Glover

Kolon er et nettkurs om rusmidler og det å ta gode valg

Du er 0‰ rusopplyst

 

Kolon har to deler. Den første handler om alkohol og hvordan den og andre rusmidler påvirker oss og livet rundt oss. Den andre om hvordan du kan forholde deg til alkohol og andre rusmidler, og ta gode valg for deg selv og omgivelsene dine.

Kolon heter Kolon fordi kolon-tegnet : viser til det som kommer etterpå. Kolon kan hjelpe deg i det som kommer etterpå, altså livet ditt.

Bildefiler

Bilder og modeller, hvis ikke nevnt spesifikt, er levert av Colourbox.com (detaljert kreditering).

Del 1

1. Intro

2. Hva gjør alkohol med deg?

3. Effekter av alkoholbruk

4. Hva er sannheten om cannabisbruk?

5. Ditt personlige valg

6. Del 1 er fullført


Del 2

1. Å drikke eller ikke drikke?

2. Hvem tar dine valg?

3. Hva er viktig for deg?

4. Alkoholindustrien i et solidaritetsperspektiv

5. Hvordan stå for dine valg?

6. Avslutning